12 Ağustos 2014 Salı

BEGÜM-Kenizé Mourad

Merhabalar



  Bugün sizlerle okuyup bitirdiğim bu kitap hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım.Öncelikle kitabın arkasındaki küçük tanıtım yazısıyla başlayalım.


"Begüm, fazla tanınmayan ama cesareti ve kahramanlığıyla Hindistanın bağımsızlık savaşında ilk adımı atan benzersiz bir genç kadının romanıdır. Saraydan Sürgüne, Toprağımızın Kokusu adlı kitaplarıyla tanıdığımız Kenizé Mourad, bu kez 1856 yılında ülkenin büyük bölümünün mutlak hâkimi olan İngiliz Batı Hint Kumpanyasının, Kuzey Hindistanın en zengin devleti bağımsız Awadhı ilhak etmeye, bu devletin kralını sürgüne göndermeye kalkmasıyla yol açtığı büyük bir ayaklanmayı anlatıyor. Bu ayaklanmanın lideri ise kralın dördüncü karısıdır. 

Awadh Krallığının başkenti olan, ihtişamı ve farklı toplumların uyumlu yaşamları nedeniyle Altın ve Gümüş Şehir olarak tanınan Lucknow bu ilk bağımsızlığın merkezi olacak; en acımasız katliamlar, en inanılmaz yiğitlikler, en iğrenç ihanetler, aşkların en umutsuzu, en yasağı burada yaşanacaktır.Begüm, bir devrimin ruhunun ve unutulmaz bir kadının öyküsü."
 Öncelikle kitabın konusu kesinlikle değişik.Hindistan'da 1850 li yıllarda gerçekleşen İngiliz baskısını ve sömürüsünü anlatıyor.Bu baskı ve sömürüye direnen genç ve cesur Begüm'ü konu alıyor kitap.Begüm, Awadh kralının 4. eşi.

  Kitabın konusu değişik fakat çok sürükleyici bulmadım,çevirisinden midir bilmiyorum.Ayrıca kitapta karakter kalabalığı da vardı.Fakat yine de okunabilir bir kitap olduğunu düşünüyorum.Gerek değişik konusuyla olsun,gerek geçmişte yaşamış ve cesur bir kadın karakteri anlatması bu sebeplerden bazıları.Kitapta anlatılanlar geçmişte yaşanmış gerçek olaylar fakat romanlaştırılarak anlatılmış.Gerçek hayattan birebir alıntı yapılan yerler de var,onlar da ayrıca belirtilmiş.

   Acaba bu cesur karakter Begüm halkı için giriştiği bu haklı savaşı kazanabilmiş mi?O da kitabın sonunda.Merak edenler alıp okusun :)
  İçinizde bu kitabı okuyan var mı?Kitap hakkındaki görüşleriniz neler?

                                                           SEVGİYLE KALIN

PAYLAŞ

Benzer Yazılar

BEGÜM-Kenizé Mourad
4/ 5
Oleh
>

Cep telefonunda yorumları görebilmek için telefonu yan çevirmeyi unutmayın :))

E-Posta Aboneliği

Yeni yazılarımdan hemen haberdar olmak için ücretsiz e-posta abonesi olun.