17 Ocak 2015 Cumartesi

Vadideki Zambak-Balzac

Merhaba bugün sizlere kısa bir süre okuduğum bir kitaptan bahsedicem.Ne kadar zor bitirebildim bu kitabı bir bilseniz.Oku oku bitmedi 300 sayfalık kitap.


Vadideki Zambak, Balzac'ın olgunluk çağının en önemli eserlerinin başında gelir. Kocasından mutluluğu tadamayan, ama ona ihaneti de insana saygı açısından kendine yediremeyen Henriette, çocukluğunun bütün acılarını onun dizinde bir ana sevgisiyle karışık huzur içinde gideren Felix, çağlar boyunca insani sevgilere, fedakarlıklara örnek olacak karakterlerdir.

Vadideki Zambak'ın şiirli Fransızca'sını Türkçe'ye ünlü bir şair aktardı: Cemal Süreya. Sanırım bu açıdan da düşününce Vadideki Zambak'ın eldeki çevirisini okuyan okuyucuları talihli saymak gerekir. Balzac gibi bir roman dehasının en ilgi çekici romanı Vadideki Zambak'ı bir şairin çevirisinden okumak, az bulunur mutluluklardandır sanırım.Kitabın tanıtımı hakkında yazılanlar bunlar.


Benim yorumum ise odukça sıkıcı bir kitaptı.Yer yer yükselmeler var kitapta ama çok çok nadir bi olay bu.Kitaptaki karakterlerden bahsetmem gerekirse Felix adında bir gencin kendisinden büyük ve evli aynı zamanda iki çocuk annesi olan Madam Mortsauf a aşık olmasını anlatıyor.Madam Mortsauf da bu gence aşıktır; fakat hem evli olması hem de çocukları nedeniyle bu aşkı kendisine  yakıştıramaz.O yüzden bu aşktan kaçar ve Felix hep bir anne gibi sevdiğini söyler.Felix'in gözü ise Madam Mortsauf tan başkasını görmez.Onu kutsallaştırmıştır.

Yalnız işler Madam'ın beklemediği yönde ilerler.Felix Paris e iş için gitmek zorunda kalır.Yalnız olaylar farklı yönde gelişir ve Felix İngiliz bir hanımla tanışır.Bu bayan Felix için sadece bazı ihtiyaçlarını karşılayan biridir.Madam bu ilişkiyi öğrenir, adeta yıkılır.Olaylar bundan sonra nasıl gelişti acaba?Merak ediyorsanız kitabı alıp okuyabilirsiniz.

Yalnız baştan söyleyeyim içsel betimlemelerin ve konuşmaların yoğun olduğu bir kitap.Bana göre oldukça sıkıcıydı ve zor bitirebildim.

Hoşçakalın:)

PAYLAŞ

Benzer Yazılar

Vadideki Zambak-Balzac
4/ 5
Oleh
>

Cep telefonunda yorumları görebilmek için telefonu yan çevirmeyi unutmayın :))

E-Posta Aboneliği

Yeni yazılarımdan hemen haberdar olmak için ücretsiz e-posta abonesi olun.

9 yorum

Senin yorum
avatar
Adsız
17 Ocak 2015 23:18

Merhaba canım, bu kitabı ben de okumuştum ve çok zor bitirebilmiştim. Çok ağır bir dili, detaylı tasvirleri ve bir türlü sonuca bağlanamayan uzadıkça uzayan bir konusu var. Okurken çok sıkıldığım kitaplardan biriydi :(

Yanıtla
avatar
17 Ocak 2015 23:50

gerçekten çok sıkıcı bir kitaptı sırf dünya klasiği diye kendimi zorlayıp bitirdim:(

Yanıtla
avatar
18 Ocak 2015 11:11

Merhaba
Benim okuduğum ilk kitaptır.Ben okurken sıkılmadım ama kitaba dair aklımda kalan tek şey mektuptur. Şu an da İfrit Kutusu kitabını okuyorum ama pek sarmadı bakalım başladım umarım bitiririm.
Sevgiler.

Yanıtla
avatar
18 Ocak 2015 12:02 Bu yorum yazar tarafından silindi.
avatar
18 Ocak 2015 12:04

uzun süre kitap okumaya ara verdiğim için de sıkılmış olabilirim ama genel anlamda sarmamıştı kitap:) İfrit Kutusu bitince yorumlarınızı merak ediyorum
Sevgiler

Yanıtla
avatar
20 Ocak 2015 16:55

Merhaba; blogunuzu takibe aldım. ben de beklerim:)
theruj.blogspot.com.tr

Yanıtla
avatar
20 Ocak 2015 20:34

Benim de başlayıp başlayıp yarım bıraktığım kitap bi türlü bitirmek nasip olmadı :D

Yanıtla
avatar
20 Ocak 2015 21:13

teşekkürler hemen geliyorum :)

Yanıtla
avatar
20 Ocak 2015 21:17

neyseki uzun ve zorlu bi süreç yaşasam da tek seferde bitirdim :D

Yanıtla